# EXPERIENCE 1: BACTERIE LUMINESCENTE / LUMINESCENT BACTERIA - Mariane Pinel










Luminescent Bacteria

Luminescent bacteria was inspired by identification and classification processes (firefly's genes and the color) used by scientists in the french laboratory I-Stem.
The product is based on the traditional Surprise bread, a dish usually savored during banquet.

As layers of epidermis are built in the laboratory, Luminescent bacteria is a dish made of layers of bread covered with salted icing. This icing is sensible to UV light. UV is used by scientists to sterilized the bench.
The recipe used in our surprise bread has been defined according to standardized processes. Shapes and cutting patterns follow proportion laws as written by Le Corbusier in his book The Modulor. The anthropomorphic arm aims to cut and to assemble the final piece.


The project try to reveal the potential of synthetic biology. Could bacterias become perceptible to UV? Would it become possible to check the presence of a contamination in your meal before consuming it? And if so, could we reprogram naughty bactérias' DNA through UV in order to 'clean' our food?

Bactérie Luminescente

Bactérie Luminescente est le fruit d’une collaboration avec les Laboratoires de recherches Français I-STEM. Ce projet s’inspire du traditionnel pain surprise dégusté lors de banquet.

Tout comme des couches de peau sont cultivées en laboratoire, ici sont produites des couches de pain de mie recouvertes d'une garniture salée. Cette garniture a été élaborée afin d'être sensible aux ultraviolets, rayons utilisés comme procédé de stérilisation de la paillasse du scientifique. De même, la recette a été conçue pour être standardisée : les formes de découpes du pain font références aux règles de proportion énoncées par Le Corbusier dans son ouvrage « Le Modulor ». Tandis que le bras anthropomorphe est destiné à découper, assembler et contrôler la qualité de la pièce finale.

Le projet tend à révéler le potentiel de la biologie synthétique. Les bactéries pourraient-elles devenir sensibles aux UV ? Deviendrait-il possible de vérifier la présence d’une contamination éventuelle de son repas avant de le consommer? Si oui, pourrait-on reprogrammer L'ADN des mauvaises bactéries à l'aide des mêmes UV, afin de 'nettoyer' notre nourriture?